~ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΘΑ ΠΑΤΛΑΚΟΥΤΖΑ~~
Η κυρία Μάρθα Πατλάκουτζα μιλά στην ομάδα μας με αφορμή το βιβλίο της Ζαχάρα!
Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που κάνετε την τιμή να μιλήσετε στην ομάδα μας.
• Πώς γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου;
Μ.Π. : Όλα ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου του 2012... Ήταν η ώρα του δειλινού. Με το ποδήλατο μου είχα πάει βόλτα στο λιμάνι του χωριού μου, στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.
Ο δρόμος ήταν κακοτράχαλος, κατηφορικός, αλλά η εικόνα του ηλιοβασιλέματος από κει ήταν μαγική. Τη μοναχική εκείνη στιγμή που βρέθηκα αντιμέτωπη με τον μαβή ήλιο ξεπήδησαν από μέσα μου οι λέξεις "Θα γράψω. Θέλω να μιλήσω''.
Πήγα μέχρι το βιβλιοπωλείο του χωριού. Αγόρασα ένα σπιράλ, δυο στιλούς και το ίδιο βράδυ αφέθηκα στην τρικυμία που κάποιες λέξεις και μια καρδιά μπορούν να ξεσηκώσουν.
Και το ταξίδι με τη γραφή συνεχίζεται από τότε, δίχως να λείψει ούτε μια μέρα που να μην βασανίσω δυο αράδες στο χαρτί ή στον υπολογιστή.
Ο δρόμος ήταν κακοτράχαλος, κατηφορικός, αλλά η εικόνα του ηλιοβασιλέματος από κει ήταν μαγική. Τη μοναχική εκείνη στιγμή που βρέθηκα αντιμέτωπη με τον μαβή ήλιο ξεπήδησαν από μέσα μου οι λέξεις "Θα γράψω. Θέλω να μιλήσω''.
Πήγα μέχρι το βιβλιοπωλείο του χωριού. Αγόρασα ένα σπιράλ, δυο στιλούς και το ίδιο βράδυ αφέθηκα στην τρικυμία που κάποιες λέξεις και μια καρδιά μπορούν να ξεσηκώσουν.
Και το ταξίδι με τη γραφή συνεχίζεται από τότε, δίχως να λείψει ούτε μια μέρα που να μην βασανίσω δυο αράδες στο χαρτί ή στον υπολογιστή.
• Που γράψατε το τελευταίο σας βιβλίο;
Μ.Π. : Η "Ζαχάρα'' ξεκίνησε το καλοκαίρι και πέρασε από πολλά στάδια και μέρη. Συνεχίστηκε τον χειμώνα στη Θεσσαλονίκη, αλλά πάντα οι εμπνεύσεις μου προερχόταν από περιπάτους δίπλα στη θάλασσα. Με ένα μίνι σημειωματάριο στο χέρι κρατούσα σκέψεις και ακούσματα από φίλες και φίλους. Κι έπειτα αυτά έδιναν τη δική τους μάχη στο βιβλίο. Γράφτηκε αγκαλιά με το μαξιλάρι και τον υπολογιστή μου στο κρεβάτι τις νύχτες που ο ύπνος ήταν πεισματικά εξαφανισμένος.
• Πώς θα χαρακτηρίζατε το τελευταίο σας βιβλίο με δυο λόγια;
Μ.Π. : Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τη διεκδίκηση του έρωτα που οδηγεί στην αγάπη, ανεξάρτητα από ηλικία, τόπο και οικονομική κατάσταση.
• Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Π. : Ο Αντώνης. Γιατί έχει μια άλλη δυναμική. Είναι αληθινός με τις αδυναμίες και τα πάθη του. Ζει και παλεύει δίχως όρια. Δεν έχει ακυρώσει την ψυχή του. Ο ανδρικός ήρωας είναι για μένα μεγάλη πρόκληση.
• Θέλετε να δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Π. : Στο βιβλίο "Ζαχάρα, η θύελλα της καρδιάς" παρακολουθούμε τις ζωές δυο γυναικών, διαφορετικών μεταξύ τους, που ωστόσο κυνηγούν το όνειρο τους. Μετά από μια τυχαία συνάντηση τους σε ένα αεροδρομίο η μοίρα τις φέρνει κοντά και για μια νύχτα το φως ρίχνεται στις ψυχές τους. Το ξημέρωμα της επόμενης μέρας θα φέρει ανατροπές στις ζωές τους, σημαδιακές για τις ίδιες και για τους άντρες με τους οποίους επέλεξαν να ζήσουν το όνειρο τους.
• Πού θα μπορούσαμε να το βρούμε;
Μ.Π. : Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία στα βιβλιοπωλεία.
• Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο γραφής σας; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Π. : Λατρεύω τον Νίκο Καζαντζάκη. "Οι αδερφοφάδες" είναι ένα βιβλίο του διαχρονικό και ιδιαίτερα αγαπημένο μου.
• Πείτε μας ένα αγαπημένο σας βιβλίο που θα θέλατε να το είχατε γράψει;
Μ.Π. : Θα ήθελα να μπορούσα να είχα γράψει την τριλογία του Τόλκιν "Χόμπιτ". Τα βιβλία του με την κινηματογρφική μεταφορά τους απέχουν έτη φωτός.
• Εχετε σκεφτεί το επόμενο θέμα του βιβλίου σας;
Μ.Π. : Ναι, κι έχω ολοκληρώσει το επόμενο βιβλίο μου που σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Έξη.
• Πόσο χρόνο χρειάζεστε συνήθως για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;
Μ.Π. : Δεν υπάρχει ακριβής χρονικός προσδιορισμός. Κανένα βιβλίο δεν μοιάζει με το προηγούμενο και η συγγραφή του εξαρτάται κι από ποικίλες παραμέτρους που δεν σταθμίζονται πάντα το ίδιο. Θα έλεγα περίπου έναν χρόνο, αλλά κι αυτό με επιφύλαξη.
• Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για κάθε βιβλίο;
Μ.Π. : Από την αλήθεια που εκείνη τη στιγμή με προβληματίζει. Μια αλήθεια μπορεί γύρω της να έχει πολλούς μύθους και κάθε άνθρωπος να την προσεγγίζει διαφορετικά. Αυτό μου δίνει το έναυσμα και τη σκυτάλη αναλαμβάνει η φαντασία...
• Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό τον καιρό;
Μ.Π. : Διαβάζω το ''Divirgent'' της Veronica Roth.
• Πείτε μας 3 βιβλία που επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας και την πορεία σας;
Μ.Π. : Εκτός από τον αξεπέραστο Νίκο Καζαντζάκη, είχα ανακαλύψει στη βιβλιοθήκη του ξαδέρφου μου το " Τζίμυ, πάρε ένα φιστίκι¨ του Φρέντυ Γερμανού και το "Ζ" του Βασίλη Βασιλικού. Κι έτσι ξεκίνησε η αγάπη μου για το βιβλίο...
• Στην Ελλάδα οι συγγραφείς δε ζουν συνήθως από τα βιβλία τους.Εσείς ασχολείστε και με κάτι άλλο επαγγελματικά;
Μ.Π. : Είμαι δασκάλα και υπηρετώ σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. Η ενασχόληση μου με τις ψυχούλες των παιδιών κρατά μέσα μου το παιδί ζωντανό και είναι κάτι που αγαπώ πολύ να κάνω.
• Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Π. : Αυτό το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές. Αν μπορούσα θα ήθελα να ήμουν καπετάνιος και να ταξίδευα σε όλο τον κόσμο. Αλλά από τη στιγμή που αυτό δεν είναι εφικτό, όλα τα ταξίδια μου γίνονται με έναν μοναδικό τρόπο μέσα από τα βιβλία...
• Η τελευταία κουβέντα δική σας !!!
Μ.Π. : Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την υπέροχη ομάδα σας για την τόσο ζεστή φιλοξενία. Εύχομαι σε όλες και όλους να βρίσκουν τρόπους να ζουν τα όνειρά τους και σας αφιερώνω κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα : Χρόνε απατεωνάκο που όλο μασκαρεύεις τις στιγμές... σκηνοθετείς ζωές με ψευδαισθήσεις... "ποιος θέλει να ζήσει αιώνια;'' ρωτάς.
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μάρθα Πατλάκουτζα για την μεγάλη τιμή που μας έκανε και απάντησε στις ερωτήσεις μας!!!
Επιμέλεια συνέντευξης:Χριστίνα Μπίνου.
Επιμέλεια συνέντευξης:Χριστίνα Μπίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου